Vikingabloggen - vikingblogg.blogg.se

"Detta är ett Island!" utbrast Floke Vilgerdarsson efter att ha försökt bryta upp lite land för att odla i Island, men misslyckades. Det är ett ganska passande namn för en kall, karg och vindpinad ö mitt i Nordatlanten. Under mina doktorandstudier i Island försöker jag dela med mig av mina upplevelser utav detta underbara land, framför allt i form av hiking och fotografi/astrofotografi.

Resan mot Sverige - Stensamlaren Jón

Kategori: Allmänt

Vår näst sista natt spenderade vi i det lilla samhället Djúpavík som ligger här:
 
 
Här bor stensamlaren Jón. När vi kom fram tills hans ganska oansenliga hus så tänkte vi att vi skulle träffa någon byfåne som de flesta mindre byar verkar ha. Men Jón var den härligaste sortens människa som fanns. Han introducerade sig själv som en gammal hippie som sagt upp sig från sitt jobb och flyttat ut på landsbygden för kärleken. Han talade passionerat om varenda sten vi kollade på (och han hade flera tiotusentals liggades) och 95% av dem var från trakterna runt byn. Det framkom även att han var något av en auktoritet i ämnet. Flera islänningar kommer långväga till honom för att tala om stenar.
 
Här är han i sin lilla butik:
 
 
Han var heller inte ensam i byn om att jobba med stenkonst. En annna konstnär hade satt upp "Eggin i Gleðvík", en samling av skalenliga ägg från alla inhemska fåglar i Island:
 
 
 
(obs! bilden ovan är inte seriös)
 
Vi blev minst sagt stenbitna av stensamlaren Jón. Nästa dag, under vår sista etapp mot Egilstaðir, stannade vi vid ett lagom högt berg och gick på stenjakt.
 
 
Inga jättehäftiga fynd, blev en fin fångst ändå! Ett par glas-bubbelaktiga stenar och någon geod.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: