Vikingabloggen - vikingblogg.blogg.se

"Detta är ett Island!" utbrast Floke Vilgerdarsson efter att ha försökt bryta upp lite land för att odla i Island, men misslyckades. Det är ett ganska passande namn för en kall, karg och vindpinad ö mitt i Nordatlanten. Under mina doktorandstudier i Island försöker jag dela med mig av mina upplevelser utav detta underbara land, framför allt i form av hiking och fotografi/astrofotografi.

En var-är-alla-norrskens-time-lapse

Kategori: Allmänt

Denna vinter har vi haft 40 stormar i Reykjavik, och antalet molnfria dagar har milt sagt varit begränsade. Så för att underhålla time-lapse-suget så blev det en time-lapse på kikärter som ligger i vattenbad. Och jepp, det blev ungefär lika spektakulärt som det låter...
 

En solig vinterdag på Esjan

Kategori: Allmänt

Efter ett uppehåll på fyra månader så är det dags att uppdatera vikingabloggen igen! Detta inlägg handlar om årets första hajk, ett återbesök till Esjan (se två gamla inlägg här och här), den här gången med kollegan och vännen Zach. Vi hade egentligen planer på att åka och spela biljard under dagen, men när vädret visade sig vara strålande så tog vi oss ut på utflykt istället. Här är ett panorama från lunchpausen. Klicka på bilden för att förstora den så du kan zooma in och se Reykjavik långt bort i fjärran.
 
 
 
 
 
Det var isigt, men vi hade spikar att sätta på skorna så att man kunde gå på glansis utan svårigheter. Men just innan toppen så blir det ganska mycket brantare än den övriga bestigningen:
 
 
 
När spikarna började glida på isen av den branta lutningen och man blev adrenalinfylld och skräckslagen för att glida ned några hundra meter och slå sig sönder och samman, så det blev att spara toppen till en annan dag. Zach gjorde en vurpa strax ovanför vart bilden ovan är tagen och gled ett 20-tal meter innan ett par stenar satte stopp, och han fick ett rejält blåmärke på låret som minne för att inte glömma händelsen.
 
Ett intressant fenomen vi hittade i snön var tilltryckt snö under fotavtryck som inte eroderat bort i vinden
 
 
 
Restaurenten vid bergets fot var tyvärr stängd så den efterlängtade ölen efter dagens pärs fick vänta till senare. Tack och lov var det lä på solsidan av restaurenten så vi kunde njuta av solen och mentos i väntan på vår skjuts