Vikingabloggen - vikingblogg.blogg.se

"Detta är ett Island!" utbrast Floke Vilgerdarsson efter att ha försökt bryta upp lite land för att odla i Island, men misslyckades. Det är ett ganska passande namn för en kall, karg och vindpinad ö mitt i Nordatlanten. Under mina doktorandstudier i Island försöker jag dela med mig av mina upplevelser utav detta underbara land, framför allt i form av hiking och fotografi/astrofotografi.

Spegellandet

Kategori: Allmänt

I historieböckerna står det att Island heter Island för att någon snubbe på 800-talet blev översnöad och fick flytta hem till Norge igen. Men min personliga hypotes är att de döpte landet till Island efter att de första promenadstråken var byggda och någon tjomme med mycket makt hade druttat på ändan en gång för mycket.
 
Temperaturen pendlar konstant runt nollan. Nederbördscykeln på vintern går alltså snö → slask → blankis → mer snö → mer slask → mer blankis etc..
 
Det är alltså ett av få länder där man kan kontrollera sminket eller rycka näshår i cykelbanan på regelbunden basis.
 
Månen sällskapar med Jupiter i natt. Det är svårt att säga vilken prick som är Jupiter och vilken som speglar månens ljus. Men vill ni veta vad jag tror, kika på bilden nedanför denna!
 
 
 
 

Flygplatsångest

Kategori: Allmänt

Flög från Landvetter igår, på ett plan som lyfte halv sju på morgonen. Uppstigning kl 3, långt tidigare än vad som förmodligen är tillåtet av Genévekonventionen. Så det logiska tänkandet blev alltså kvar i sängen i några timmar till.
 
På flygplatsen finns det en obligatorisk rutin: inspektera whiskyavdelningen på tax-freen. Den isländska tullen tillåter att man som mest tar med sig en liter starksprit in i landet, så den ynka litern är lika essentiell som passet och plånboken.
 
Jag bad killen i kassan på tax-freen att försegla whiskyn, men han informerade mig om att i transfern i Oslo har de ingen säkerhetscheck. Med det logiska tänkandet kvar i sänghalmen tog jag glatt (så glatt det går kl 5 på morgonen) min whisky och gick så och satte mig och väntade på att mitt flyg skulle lyfta mot bytet i Oslo på vägen till Keflavik.
 
Väl i Oslo följde jag pilarna som ledde mot utlandstransfer, och vips så stod jag i en säkerhetskontroll. "Du har vetske som ikke er førseglet, de må du ikke ha" fick jag veta. Panik! (och ilska över den inkompetente expediten på Landvetter!)
 
Säkerhetskontrollörskan hade förmodligen råkat ut för det här tidigare, så hon sa att "eftersom du har så mye ti, så kan du måske få tag på den insjekkede bagasjen din". Ned till bottenplan!

Kvinnan bakom SAS servicedisk ringde någon och fem minuter senare var väskan uppe på mitt privata Bosse-rullband, så att jag kunde packa ned whiskyn och checka in den på nytt. "Pakke den gott i mitten du, så den ikke knuser før dig!" föreslog hon.
 
Många historier går runt om dålig service och otrevlig personal på Gardermoens flygplats, men all ära åt dem! 
 
Lite tillknycklad, men knused är den då inte!

Tillbaka till Island, de mäktiga horisonternas land

Kategori: Allmänt

Första dagen på kontoret efter sju veckor utomlands. Den här utsikten kommer det att ta tid att bli utless på! Annat än buskaget utanför morsan och farsans köksfönster.
 
 
 
 
Den stora gula fläcken här nedanför är Månen, som just stigit upp över Esjan i öster på eftermiddagshimlen