Vikingabloggen - vikingblogg.blogg.se

"Detta är ett Island!" utbrast Floke Vilgerdarsson efter att ha försökt bryta upp lite land för att odla i Island, men misslyckades. Det är ett ganska passande namn för en kall, karg och vindpinad ö mitt i Nordatlanten. Under mina doktorandstudier i Island försöker jag dela med mig av mina upplevelser utav detta underbara land, framför allt i form av hiking och fotografi/astrofotografi.

Reykjaviks norra horisont och ingången till Jordens mitt

Kategori: Allmänt

Horisonterna i Island vid klart väder är något helt enastående. Denna bilden togs härom dagen, när luften var klar (jag vet, jag måste skaffa ny kamera...):
 
 
 
 
Bilden är tagen från kustremsan norr om Reykjavik, utmed cykelvägen in till jobbet. Klicka på länken för att förstora bilden. Det är detta vi ser härifrån:
 
 
 
Snæfellsnes med Snæfellsjökull (glaciären ute på spetsen av halvön Snæfellsnes) ligger ca tio mil bort! Och då vill jag poängtera att min kamera inte ens är nära att ge utsikten rättvisa. Snæfellsjökull, den vita sockertoppen som man knappt ser på min bild, är så tydlig att det känns som att man kan sträcka ut handen och ta tag i den!
 
Som kuriosa kan det nämnas att det är just på Snæfellsnes som ingången till Jordens mitt finns. I varje fall om man ska tro Jules Verne (där den kallas för Snufflesnes). Någon som är sugen på exkursion?

Blåbärsblodhunden

Kategori: Allmänt

Bilsemester i Island, vad kan man vänta sig att få se då? Berg, glaciärer, varma källor och allt som hör Island till. Fast vad hittar man om man har med sig sin blåbärsblodhund till morsa?
 
 
 
 
Jo blåbär! Funnes det kantareller här så hade vi garanterat hittat dem med

Föräldrarna på besök

Kategori: Allmänt

 
 
Förra veckan var det inte bara en av årets värsta stormar som drog in över Island. Morsan och farsan passade på att besöka samtidigt! Bra tajming? Tja, det kunde väl varit värre. Marken skulle kunna explodera och svavel skulle kunna regna från himlen.
 
Hehe, skämt åsido. Vi hade förhållandevis tur med vädret med sol som trotsade vinden. Första dagen bestämde vi oss för att trotsa vädret och bege oss åt öster till en lagun där isberg flyter från Vatnajökull och ut mot havet. Väderprognosen berättade om vindstyrkor på omkring 8 sekundmeter i öster, som är betydligt mindre än de 25 vi hade i väst.
 
Det var alltså hit vi skulle:
 
 
 
 
Ser det inte häftigt ut? Ifall man har tur ginge det att se isberg vända på sig i lagunen!
 
På väg dit åkte vi förbi en ullbutik som morsan inte kunde motstå. Den trevliga damen bakom disken kunde svenska och talade om vad hon hört på radion samma morgon: de evakuerar turister från östra Island på grund utav stormen. Bara att vända hem och mysa i Reykjavik... Dagen efter fick vi höra rapporter om hur ett franskt par fastnat i en sandstorm som blästrat bilen ren från lacken och slagit sönder fönsterrutorna. Jisses...
 
Dagen efter begav vi oss norrut, där vädret sades vara soligt och med måttlig vind. Denna gången stämde det; i alla fall vad det gällde vinden. När vi passerade ett bergspass så tjocknade molnen till och vi blev tagna på sängen av en snöstorm. I september!
 
Bilen hade sommardäck, så det blev lite nervöst. Väl nere från bergspasset blev det varmt nog så att snön inte låg kvar på asfalten i alla fall. Men det märks att man inte är i Kansas längre när det ser ut såhär på sin sommarsemester:

 
Det är ingen enorm U-sväng, det är ett panoramafotografi...
 
Kvällarna spenderades på uteställen och på hotellrummet. Hur kul sällskap är de tu efter en heldag med äventyr? Jo ungefär såhär:
 
 
 
 
I det stora hela var det en helt fantastisk vecka! Hoppas ni lyckats återhämta er därhemma :)