Vikingabloggen - vikingblogg.blogg.se

"Detta är ett Island!" utbrast Floke Vilgerdarsson efter att ha försökt bryta upp lite land för att odla i Island, men misslyckades. Det är ett ganska passande namn för en kall, karg och vindpinad ö mitt i Nordatlanten. Under mina doktorandstudier i Island försöker jag dela med mig av mina upplevelser utav detta underbara land, framför allt i form av hiking och fotografi/astrofotografi.

Lavafälten i Heiðmörk

Kategori: Allmänt

Just söder om Reykjavik ligger naturskyddsområdet Heiðmörk, inom den svarta ringen. Man kan se att vissa områden är gråare än andra. Det är lavafält som till stor del kommer från ett utbrott ur berget Búrfell för 7000 år sedan. Naturens återtagande av marken går långsamt; på många ställen är lavastenen fortfarande ytlig. Området är mycket värt att besöka om man har "vägarna förbi"!
 
 
 
Detta är Búrfell:
 
 
 
Vulkankratern ligger bara lite drygt en mil från Reykjavik och är extremt lätt att ta sig till. Bilden är tagen från där bilvägen slutar!
 
Väl uppe på vulkanen ser kratern ut såhär:
 
 
 
Under utbrottet vällde lavan ut ur kraterna genom denna kanjon som syns här nedanför. Kanjonen finns kvar, fullt utav spår utav den heta lavans flöde och är en populär gångväg.
 
 
 
Här är en vägg som är kvar från lavakanalen. Just vid denna väggen svängde flödet starkt åt vänster, så förmodligen är denna bergart starkare än vanligt i detta området.
 
 
 
 
Ett exempel på en sten som är kvar från utbrottet. Ser lite ut som choklad eller slarvigt påmålad färg. Fast denna "färgen" eller "chokladen" är 7000 år gammal!
 
 
 
 
Man kan fortfarande se ganska tydligt hur långt lavaflödet nådde!
 
 
 
På grannkullen till Búrfell så kan man se hur berget har glidit nedför sluttningen något. Titta speciellt på hur avlagringarna svänger. Fräckt va!?
 
 
 
Ha de!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: