Vikingabloggen - vikingblogg.blogg.se

"Detta är ett Island!" utbrast Floke Vilgerdarsson efter att ha försökt bryta upp lite land för att odla i Island, men misslyckades. Det är ett ganska passande namn för en kall, karg och vindpinad ö mitt i Nordatlanten. Under mina doktorandstudier i Island försöker jag dela med mig av mina upplevelser utav detta underbara land, framför allt i form av hiking och fotografi/astrofotografi.

Att bestiga ett berg

Kategori: Allmänt

Graden av kupering utav landskapet i Island är inte helt olikt många delar av Sverige. Det som skiljer mest är avsaknaden av träd och att vissa berg har skarpare lutning än andra. Detta gör bergen väldigt tacksamma mål för bestigning; man får en utmaning och en fantastisk utsikt!
 
Vi besteg berget Vífilsfell tillsammans med Hikinggruppen Fjallasnigillinn i mtten av april. Det är 650 meter högt och från marken ser det ut såhär:
 
 
 
 
och det ligger bara några mil utanför Reykjavik, närmare bestämt här:
 
 
 
Vífilsfell är en så kallad "subglacial mound", fritt översatt "subglaciär hög". Dessa bildas när ett vulkanutbrott sker under ett glaciärtäcke och det inte äger tillräckligt genomslagskraft för att borra sig genom isen. Dessa typer av berg är relativt ovanliga och ger ett unikt utseende.
 
Berget är "uppbyggt" i två etage, där man först klättrar upp till den första platån och sen upp till toppen längst till höger på bilden nedan.
 
Vissa bilder är mina egna, men de flesta är tagna av Jan Straka, en tjeckisk student på besök i Island. Då sticker vi!
 
 
 
 
På vissa ställen blev stigningen riktigt brant...
 
 
 
...så det är viktigt att hjälpas åt!
 
 
 
Finns det något bättre än att njuta av den underbara utsikten efter bestigningen?
 
 
 
 
Här är fotografen Jan själv och njuter utav utsikten:
 
 
 
Ett panorama här nedanför från strax innan sista stigningen till toppen. Berget vi ser bortanför är Bláfjöll, ett populärt resmål för skidåkare och spejare. Utav det man ser av vårt berg, Vífilsfell, kan man se sedimenteringen som följd av sättet det skapades på. Det känns som att stå på en jättelik sandhög...
 
 
 
Så till den sista stigningen. Till min förvåning har någon ambitiös stackare burit upp ett metallbord som indikerar vad det är man ser från toppen!
 
 
 
 
Och så till utsikten, den underbara utsikten! Nedanför ska jag nu visa ett panorama utav utsikten. Intressanta saker man kan se är: Vulkanen Hekla, glaciären Eyjafjallajökull, ögruppen Västmannaöarna, Reykjavik och bergskedjan Esja. Kan ni hitta dem?
 
 
 
 
Den fullupplösta bilden kan ni öppna här: http://www.akgjohansson.se/Hiking/Vifilsfell2013-04-15/panorama.jpg. Zooma in på den och vandra runt!
 
Hittade ni dem? Ifall inte så ska jag guida er!
 
Ser ni bilvägen som går längst till vänster på bilden? Den går förbi ett bergvärmeverk som det ryker ånga från, eller hur? Just ovanför den röken finns ett sockertoppsberg; det är Hekla.
 
Följer ni horisonten till den första glaciären till höger så är det Eyjafjallajökull, den som stoppade flygtrafiken 2010.
 
Fortsätter ni till höger och ut över havet så ser ni konturerna av några öar. Det är Västmannaöarna! Den stora klimpen är Heimey, alltså hemön, som hade utbrott på 70-talet. Ganska snart kommer ett inlägg om det med! Med lite fantasi kan ni se en relativt stor klimp längst till höger om de andra, och det är Surtsey som skapades i ett under-havs-utbrott på 60-talet. Den är ett intressant föremål för biologisk forskning, speciellt för att studera hur en ny ö populeras!
 
Längre till höger ser ni Bláfjöll igen. Ur solen ser ni Reykjavik och längre till höger bergskedjan Esja, som spänner upp den norra horisonten från Reykjavik.
 
 
Och till sist en gruppbild!
 
 
 
 
Vi ses på nästa bergstopp!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: