Vikingabloggen - vikingblogg.blogg.se

"Detta är ett Island!" utbrast Floke Vilgerdarsson efter att ha försökt bryta upp lite land för att odla i Island, men misslyckades. Det är ett ganska passande namn för en kall, karg och vindpinad ö mitt i Nordatlanten. Under mina doktorandstudier i Island försöker jag dela med mig av mina upplevelser utav detta underbara land, framför allt i form av hiking och fotografi/astrofotografi.

Västmannaöarna

Kategori: Allmänt

Utanför Islands södra kust ligger ögruppen Västmannaöarna, närmare bestämt här:
 
 
Namnet Vestmannaeyjar fick det efter irländska slavar hade dödat brodern till Islands första nybyggare Ingólfr Arnarson, som spårade slavarna till Västmannaöarna. Den vanliga benämningen på irländare var Västmän.
 
1973 bröt marken på ön upp och blev till ett utbrott som täckte stora delar utav ön av lava och aska. Den mörkare delen till höger på huvudön på den inzoomade bilden nedan är just lava och aska från det utbrottet.
 
 
 
Många hus hamnade under lavan. Såhär såg det ut när jag var där i maj tillsammans med Johanna, Charlotte och Marcus:
 
 
Nu i helgen åkte jag dit med klasskamrater med respektive från universitetet. Denna gången passade jag på att utforska de utöskta vyerna som blev i det sköna vädret:
 
 
 
 
Som ni vet är jag väldigt förtjust i panoraman! Detta tog jag från en av de otroligt branta klipporna på ön:
 
 
 
Den fullstora bilden finns här:  http://www.akgjohansson.se/Hiking/panorama_vestmannaeyjar_view.jpg. Ser ni småöarna strax till höger i bilden? Det är bandet av öar just söder om huvudön (se kartan nedanför). Den längst ut till höger av dem är Surtsey, ön som blev till i ett utbrott på 60-talet!
 
 
 
Stupen som ni kan se runt på på bilden är 200 meter rätt ned. Där är man inte stursk!
 
Det är en mycket väl värd resa ut på ön, så ta chansen om den ges!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: