Vikingabloggen - vikingblogg.blogg.se

"Detta är ett Island!" utbrast Floke Vilgerdarsson efter att ha försökt bryta upp lite land för att odla i Island, men misslyckades. Det är ett ganska passande namn för en kall, karg och vindpinad ö mitt i Nordatlanten. Under mina doktorandstudier i Island försöker jag dela med mig av mina upplevelser utav detta underbara land, framför allt i form av hiking och fotografi/astrofotografi.

Hajk längs Laugavegurinn: fem landskap under fyra dagar

Kategori: Allmänt

Förra veckan kom min kompis Joachim "Plupp" Wiegert och hans bror Benjamin på besök, så vi passade på att se Island från den naturnära sidan - hajk! En av våra sommarstudenter David Vanyan vågade med oss också.
 
En av de mest populära hajkinglederna i Island kallas för Laugavegur eller Laugavegurinn i bestämd form. Det uttalas ungefär "Löjgavejur/Löjgavejurin" och betyder just lögarväger (lög=varmt bad).
 
Den går mellan Landmannalaugar i norr till Þórsmörk i söder:
 
 
 
Rutten är 55 km lång, så vi delade in den i fyra etapper med fyra nätter (den sista natten i väntan på bussen tillbaka till Reykjavik dagen därpå). Under turen fick vi gå igenom fem olika landskapstyper, som jag ska gå igenom här nedan. Fler inlägg om Laugavegurinn kommer senare!
De bilderna med hög kvalitet är tagna av Benjamin Wiegert, resten är tagna utav mig.
 
Det första landskapet var ett ökenliknande bergslandskap, där sanden är mineralrik och "svettas" olika färger:
 
 
Bild: Benjamin
 
Under första dagen träffade vi på en kanandensiska som gick leden för sig själv. Vi började att språka och hon slöt sig till oss! Detta är Viviane:
 
 
Bild: Viviane Dubois-Cote
 
 
Det andra landskapet kom vi in i under andra dagen: snötäckta bergspass!
 
 Bild: Benjamin
 
Inte dum vy att äta kvällsmat och vakna upp till, eller hur?
 
 Bild: jag
 
Efter detta landskap blev det grönare och lummigare; vi hade kommit in i de vattenrika områdena nära de två stora glaciärerna i området: Mýrdalsjökull (över vulkanen Katla) och Eyjafjallajökull! Se nästa inlägg om olika utsikter under hajken för att se dessa!
 
Så här såg det ut vid den andra lägerplatsen, och det tredje landskapet:
 
Bild: Benjamin
 
 
Bild: jag
 
Dagen därpå var vi tvungna att korsa massor av smältvattensfloder från glaciärerna.
 
Bild: Benjamin

Efter detta lummiga landskap kom vi abrupt in i de vidsträckta fälten utav aska efter vulkanen Katla. Vårt fjärde landskap: ask-öken!
 
 
Bild: Benjamin
 
 
Bild: jag
 
Den fjärde och sista dagen kom vi in i det sista landskapet: Skog!
 
Vi har kommit ned till så låg höjd och samtidigt får mycket vatten från de två glaciärerna, så träden kan verkligen frodas här!
 
Bild: Benjamin
 
Bild: Benjamin
 
Träden ni ser är dvärgbjörk, ett av ursprungsträden här i Island. Det huvudsakliga skälet till att träd är så ovanligt här i landet beror huvudsakligen inte på det karga landskapet, utan på att de låter fåren beta över obegränsade ytor (det tar fem dagar att samla ihop fåren varje höst) och att det ibland regnar ned aska över stora områden.
 
Så nu är vi framme!
 
Bild: jag
 
På sista campingplatsen, i väntan på bussen, fick vi sällskap!
 
Bild: Benjamin
 
I nästa inlägg kommer jag att gå igenom de olika utsikterna man får se under hajk-turen!

Kommentarer

  • Matti Reimi säger:

    Ååååh häftigt! :D Se där ja. Finns skönhet på Island om man vänder på några lummiga stenar först :P

    2013-08-02 | 17:23:37

Kommentera inlägget här: