Vikingabloggen - vikingblogg.blogg.se

"Detta är ett Island!" utbrast Floke Vilgerdarsson efter att ha försökt bryta upp lite land för att odla i Island, men misslyckades. Det är ett ganska passande namn för en kall, karg och vindpinad ö mitt i Nordatlanten. Under mina doktorandstudier i Island försöker jag dela med mig av mina upplevelser utav detta underbara land, framför allt i form av hiking och fotografi/astrofotografi.

Fimbulvintern

Kategori: Allmänt

Här går man och tänker "åh vad skönt att det börjar att bli vår!" Isen hade nästan smält bort och man kunde sitta i solen och bara njuta. 
 
Sen kom andra etappen av fimbulvintern tillbaka
 
Enligt sagorna följer Ragnarök efter Fimbulvintern, alltså tre vintrar utan mellanliggande sommar. Med tanke på hur vårigt vädret var bara i lördags (http://vikingblogg.blogg.se/2014/march/ulfarsfell-vargfjallet.html) så torde väl detta vara etapp nr 2 av fimbulvintern?
 
 

Úlfarsfell - Vargfjället

Kategori: Allmänt

Úlfarsfell är ett perfekt resmål för en halv dagstur. Det ligger på cykel- och bussavstånd från stadscentrum. På kartan nedanför är Úlfarsfell inringat och mitt hus har en röd pil mot sig.
 
 
Såhär ser det ut från marken (jag glömde att ta ett foto på fjället från sidan, så den här bilden är från Ferðalög og Útivistlíf):
 
 
 
Bilden ovanför visar den västra toppen som är ett par tiotals meter lägre än den östra toppen. Det här panoramat är taget från den västra toppen:
 
 
 
 
Så vad ser man på bilden då? Öppna den fullstora bilden i en ny flik och zooma in på den. Vi börjar från vänster:
 
Det står en skylt med texten: "Kör på gräset. Se till att fisa väl på fjället." Jepp, i Island finns klottervandaler även längs vandringsleder! Det ska egentligen stå "Keyrið EKKI á gresinu! Athugið að ganga vel um fjallið", alltså "Kör inte på gräset. Se till att gå väl på fjället."
 
Bakom skylten ser man staden Akranes, lite längre till höger syns berget Akrafjöll och i förgrunden syns Esjan (http://vikingblogg.blogg.se/2013/july/esja.html). Vägen till höger om Esjan leder till Þingvalla, tingsplatsen.
 
Längre till höger ser vi den östra toppen, med radiostation. Ifall vi följer den fjällsfyllda horisonten mot höger så stöter vi på en formation som vi känner igen: Vífilsfell! (http://vikingblogg.blogg.se/2013/july/att-bestiga-ett-berg.html).
 
Sedan kommer vi fram till Reykjavik i glänsande solsken! Solen värmer faktiskt ganska gott, och det rinner vatten även från snö i skuggan.
 
Utsikten från den östra toppen ser ut såhär:
 
 
 
Här fanns ju radiostationen, så någon 360-panorama blir det inte; istället blir det den biten som skuggades av denna toppen på förra bilden, samt kameramannens skugga i ap-pos.
 
Nu hoppas vi på att vintern inte får sitt fruktade återfall innan våren är tillbaks på allvar!